Facebook Kapatılırsa Kendi Çözümümüzü Üretiriz!

CeBIT Bilişim 2010′da Ulaştırma Bakanımız, “Facebook kapatılacak mı?” sorusuna verdiği cevap içinde demiş ki:
“İsrail’de, Almanya’da, Brezilya’da başka davranacaksınız, onların dediklerini yapacaksınız, Türkiye’ye gelince ‘Ben  yapmam’ diyeceksiniz. Türk halkı bunu kabul etmez. Gerekirse kendi çözümünü de üretir.”
2.5 senedir YouTube, bugün de Facebook sizi önemsemiyorsa, yapacağınız en kolay şey, tabii ki “karşıyı suçlamak” olacaktır. Halkı da kolayca kendi tarafına çekecek zekice bir manevradır bu.
Önce ‘kendine’ bakmaksa zor olandır.
“Bir internet sitesi benim liderlik yaptığım bu devleti nasıl muhatap almaz, bu nasıl mümkün olabilir?” sorusu mesela kişinin önce bir yutkunmasına yol açabilir!
Cevabı Carly Fiorina vermiş:
“Bir lider olarak davranışlarınızın farkında olmak zorundasınız, çünkü herkes zaten farkında.”
İşin ‘bu tarafını’ gündeme getirmeye hiçbir gazetecinin cesareti yoktur. Olamaz da. Baskı altındaki medyada, ekmek parası derdindeki muhabir için “korkmak” doğal sonuçtur.
En tepeden bir bürokratın (veya hatta bizzat bakanın!) bugün yarım milyar kullanıcısı olan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg‘i telefonla arayıp; “Mark’cım, gel şu işi büyümeden çözelim, iki taraf da mutlu olsun” demesi yetecek belki de.
Ancak pardon!
Bizim koskoca tepe bürokratlarımızın 26 yaşında bacaksız bir çocuğu araması yakışık almaz değil mi? Alsaydı YouTube için alır; Afganistan, Çin ve Suudi Arabistan gibi sansürcü ülkelerle bunca yıl adımızın birlikte anılmasından rahatsız olur ve bir orta yol bulurlardı. Pardon!
Yıllar önce John Quincy Adams, “Davranışlarınız başkalarına; daha çok hayal kurması, daha çok öğrenmesi, daha çok harekete geçmesi ve daha çok gelişmesi için ilham veriyorsa; siz bir lidersiniz.” derken, son dönemlerde bizde ortaya çıkan bu ‘liderlik anlayışını’ hesaba katmamış!
Artan baskıyla mı daha çok hayal kuruyor, sansürlerle mi daha çok öğreniyor, salınan korkuyla mı daha çok harekete geçiyoruz? Neremiz daha çok gelişiyor emin değilim ama var işte o “ilham” birçoğumuzda!
Fiorina veya Adams, kim ne derse desin, emin olduğum tek şey; “bizdeki liderlerin bizi ciğerlerimize kadar çok iyi tanıdığı.”
Facebook da yarın, tıpkı YouTube, Vimeo, Grooveshark, LastFm ve diğer binlerce sansürlenen site gibi kapatılırsa, -bugün 20+ milyon kullanıcı sayımızla- çoğumuz eminim bunu çok geçmeden unutacak ve ötesi; ‘alışacaktır’ hatta!
“Kendi çözümünü üretenler” içinse AkPartiTube çoktandır yayında, Türkçe ‘Helal Facebook‘ da çıkmaya hazırdır belki, kimbilir!
 Tunç Kılınç

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ukrayna'ya Vize Kalktı!

Tahterevalliye tek başına binen ,aşağıda durmayı hakeder.