Beğenilmiş Gelecek ve Gezegenler Arası Seyahat Senaryoları



Evet aklımıza bilim kurgu deyince ilk gelen 2 şey herhalde bunlardır. Gelecek ve gezegenler arası seyahat durumları. Bunu farklı senaryolarla gündeme getiren, anlatan birçok film, dizi, oyun çıkartıldı. Ama bunlardan bazıları var ki insanlar arasında beğenildi, kabul görüldü izlendi, oynandı.

Herhalde bunlarn en başında gelen efsanevi kitap ve daha sonra da film serisi olan Star Wars yani Yıldız Savaşlarıdır. Birçok yönden yenilik getirip aslında gerçekliği ön plana koyup bizim şu anda algılayamadığımız, varlığından haberimiz olmayan yenilikler belirtmiş filme ve gelecekte insanoğlunun şu ankinden teknoloji ve zeka olarak çok daha üstün olacağını anlatmaya çalışmıştır. Jedi savaşçıları, düşünce gücünün önemi, kullandıkları quasi-telekinetic güçleri ve Force dedikleri heryerde olan inanç bilimi, felsefeleri.. Ayrıca gezegenler arası seyahatin devasa gemilerle uzayda atlamalarla gerçekletirilebilmesi, milyonlarca ışık yılı mesafeyi saniyeler içinde katedebilmeleri de insanların oldukça ilgisini çeken bir sır perdesi olarak filmde bulunmakta. Şu an için ütopik, teoride mümkün, pratikte neredeyse imkansız olan teknolojilerin kullanılması insanları hem heyecanlandırmış hem de meraklandırmıştır.

İkinci sıraya sanırım Star Trek'i alabilirim. Bu seri hakkında Star Wars kadar çok fikrim olmamasına rağmen, izlemişliğim bulunuyor. Federasyon filosu, Kaptan Kirk, Mr Spock ve meşhur gemileri Starship Enterprise bizi ekran başına bağlamaya yetti de arttı bile. 2009 da çekilen son film ise farklı bir noktaya gelerek alternatif gerçeklik olayına girmiştir. Hayranı olduğumu söyleyemem ama izlemesi zevkli ve klasik haline gelmiş serilerden oluşur.

Üçüncü olarak ve beni en çok bağlayan hoşuma giden de bir dizi ve film serisi olan Stargate serisidir. Stargate 1994 de çekilen film ile başlayan seri, o zamandan beri ekrandan düşmeyen farklı dizi serileriyle hala devam etmektedir. 1997 de başlayan Stargate SG-1 adlı dizinin tutması üzerine daha onun 10 sezonu bitmeden 2004 yılında Stargate Atlantis vizyona girmiştir. 5 sezon süren bu dizi biter bitmez geçen sene 2009 yılında Stargate Universe yayına başladı. Arada da çekilen 2 filmle seri zengileştirilmiştir. Toplam çekilen film ve diziler kronolojik olarak;
1. Stargate (1994)
2. "Stargate SG-1" (1997) "10 Sezon"
3. "Stargate: Atlantis" (2004) "5 Sezon"
4. From Stargate to Atlantis: Sci Fi Lowdown (2004)
5. Stargate: The Ark of Truth (2008)
6. Stargate: Continuum (2008)
7. Stargate SG-1: Children of the Gods - Final Cut (2009)
8. SGU Stargate Universe (2009) "2. Sezonu devam ediyor"
bu şekildedir.
Herşey var bu seride! Düşman uzaylı süper zeki parazit Goa'uld lar, bunların genetik olarak ürettiği konukçuları Jaffa'lar, ele geçirilmiş insanlar, solucan delikleri, iki gezegen arasında yıldız geçidi sayesinde saniyeler süren yolculuklar hepsi SG-1 de geçmekte. Atlantis'e gelince; onda kayıp şehir Atlantis'in peşinden yeni bir galakside, Pegasus'da dünyalı dostlarımız tutunmaya çalışıyorlar. Ve gördükleri en tehlikeli düşmanlar olan insan hayatını yiyecekmişçesine emen, yaşlanarak ölmeleri mümkün olmayan Eratus böceği ve insan hibriti Wraith'lerle karşılaşıyorlar. The Ancients denilen gelmiş geçmiş teknolojik olarak en gelişmiş ırk olan ve aslı insan olan Eskiler, Atalar ve her iki galakside de güçlü müttefikler olarak yardıma hazır bulunan Asgard ırkı da mevcut.

Son olarak bir de oyundan örnek vermek istiyorum. Tabii ki bu oyun Starcraft. Starcraft 2 nin muhteşem çıkışı ve beni 3 gündür büyüsü altına alması bu girişi yazmamda sebebtir diyebilirim. 1. den farklı olarak oynanabilir yeni ırk yok 2. oyunumuzda. Savaş yine ilk yaratılmış olan güçlü Protoss, insan ırkı olan kaşif Terran ve istilacı böcek ırk Zerg arasında geçiyor. Starcarft 2 deki mükemmel cinematicler,  efsanevi bölümler ve campaign senaryoları resmen kendim de etkide bulunabileceğim bir film etkisi yarattı üzerimde.
Artık biliyorum ki Sci-fi olmadan yaşayamam sanırım. Her zaman insana yeni fikirler vericek, ufkunu açıcak, hayal gücünü güçlendiricek bir senaryo bulunmalı.
Ve bir sözle kapatalım;
Gelecek artık eskiden olduğu gibi değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ukrayna'ya Vize Kalktı!

Tahterevalliye tek başına binen ,aşağıda durmayı hakeder.